Volgende duiken (onder voorbehoud)

Deze kalender is zeker niet volledig.

Zeker is dat in de loop van het duikjaar nog enkele (duik)activiteiten worden toegevoegd. Het is ook mogelijk dat duikstekken en data aangepast worden naargelang coronamaatregelen, weersomstandigheden, toelatingen en/of het brevet van ingeschreven duikers.  Daarom is het nuttig om onderstaande kalender regelmatig te checken.

 

Fun dive @ Todi (uitgesteld)

TODI, een 5* indoor duikcentrum waar men 2 uur lang kan snorkelen of duiken tussen meer dan 4000 kleurrijke, tropische zoetwatervissen, bekoorlijke zeemeerminnen en een decor dat verwijst naar het mijnverleden. Het bassin is opgedeeld in 8 verschillende zones die met een bellengordijn gescheiden zijn. De meer dan 30 verschillende soorten vissen zwemmen, schuilen en broeden tussen de vele levensechte decorelementen zoals een mijngang, grotten, autowrakken, tempelruïnes en een druk bezocht onderwatercafé. Kortom, een unieke duikbeleving in een uniek decor !

Spellekesduik @ Nemo33 (uitgesteld)

Tijdens elke duik moeten we alert blijven en ons steeds bewust zijn van de situatie en van onszelf. Evenwel, een onbekende omgeving, diepte, stress en perslucht kunnen ervoor zorgen dat ons brein helemaal gedesoriënteerd raakt, we minder snel en helder gaan denken en hopeloos gaan panikeren. Wil je in de veilige omgeving van Nemo33 ervaren hoe onze hersenen onderwater werken? Zo ja, duik dan zeker mee en ervaar aan de hand van raadsels, puzzels en zoekplaatjes hoe ons geheugen en onze aandacht beïnvloed worden. Je kan er als duiker alleen maar voordeel uit halen. En een hoop plezier, dat ook natuurlijk!

Night Dive met breeklichtjes @ Nemo33 (uitgesteld)

Voor al diegenen die Nemo33 nog niet kennen en/of nog nooit diep hebben gedoken in het donker... Nemo33 is het op twee na diepste zwembad ter wereld, na Deep Joy in Italië en DeepSpot in Polen. Het diepste punt bevindt zich op 33m en de gemiddelde watertemperatuur bedraagt er 30°C, een droom voor al onze koukleumen. Om degelijk voorbereid te zijn op de adventure dives in de Ardense steengroeven (juni), dalen we hier eerst nog eens op 't gemakske af tot helemaal beneden in de put en dat met feeërieke breeklichtjes. Een aanrader voor wie goed voorbereid wil zijn op duiken in carrières of simpelweg voor de fun.

Seizoensafsluiter @ ??? (voorlopig uitgesteld)

Wanneer de dagen langzaam maar zeker wat korter worden en het buitenwaterseizoen op z'n einde loopt, gaan we d'er met z'n allen en naar goede gewoonte nog eens een goei lap op geven. Waar we naartoe trekken en wat we voor jullie in petto hebben, houden we nog even voor ons, maar weet dat team ScubaLife - zeker na de afgelasting van vorig coronajaar - alle registers opentrekt om duikseizoen 2021 uit te wuiven met een 'specialleke', een adventure duik met grote 'A'. Wij zijn er van overtuigd dat de seizoenafsluiter 2021 even onvergetelijk, spectaculair en plezant wordt als alle voorgaande. Be prepared !!

DiveXpo @ Antwerp Expo (gecanceld)

Recreatief of beroepshalve... Expo Rec to Tec is DE beurs voor iedereen die gepassioneerd is door het duiken. Na jaren mee de kar te hebben getrokken van tec dive beurzen, vond Stefan Panis - een gepassioneerd technisch duiker, onderwaterfotograaf en organisator van events - het hoogtijd om de eigen vleugels uit te slaan.  Bijgestaan door een enthousiast team met frisse ideeën werd Dive Expo boven de doopvont gehouden. Hun doel : een mooie en betaalbare beurs organiseren met even enthousiaste standhouders, super voordrachten, workshops en een fotowedstrijd in een mooie exposantenruimte! Een unieke duikbeleving!

Za 04 - Zo 05 Dec - Kerstmarkt @ Opwijk (gecanceld)

Terwijl in de buurgemeentes Sinterklaas langskomt is het Opwijkse dorpscentrum al in kerstsfeer gedompeld. Net als vorig jaar wordt de Borchtsite omgetoverd tot een gezellige en sfeervolle Kerstmarkt waar heel wat Opwijkse verenigingen je verwennen in hun houten chalets. En zo ook Scubalife. Onze chalet is DÉ place-to-be voor een smakelijke hap, een waaier aan dranken en ambiance in 't kwadraat. En zoals je dat van ons gewend bent, verwelkomt het Scubalife team jou en iedereen die je kent met open armen. En... ne gevulde portefeuille om de clubkas te spijzen. Een niet te missen evenement in aanloop naar de feestdagen !

 

Vorige duiken 

Zo 28 maart - Seizoenopener @ Put van Ekeren

Om het duikseizoen 2021 in buitenwateren te starten trekken we richting Put van Ekeren waar menig duiker z'n eerste duikpassen heeft gezet.  De vijvers die gegraven werden als waterwinning voor de vroegere stoomrangeerlocomotieven zijn DE plaats bij uitstek om te leren duiken, duikskills te trainen of om gewoon de kop onder water te steken en te genieten. Beginnende duiker of ervaren duiker... Iedereen komt hier aan zijn trekken. Het zicht is er vrij behoorlijk en er is geen stroming om rekening mee te houden. Kenmerkend zijn de grote visstand, de prachtige lichtinvallen en de fossiele schelpen die je hier kunt vinden tussen de 6 en 9 meter.

Zo 4 april - Paasduik @ ???

Enkel Paaseitjes rapen in de tuin... Dat is al lang niet meer van deze tijd. M.a.w., avontuurlijk en onverschrokken als we zijn, duiken wij van ScubaLife dan ook het water in en gaan achter paaseieren in een heuse onderwaterjacht.  De duikstek zelf houden we nog even geheim maar wat zeker is, is dat de Paashaas beloofd heeft om langs te komen en flink wat eitjes te droppen in het water. Aan jullie om die te vinden en op te duiken, zoveel als mogelijk. Vaneigens krijgt elke deelnemer achteraf een zak lekkers mee naar huis, maar hij of zij die het Gouden Ei opvist krijgt een extra cadeautje. Succes !

Zo 25 april - Navigatiecursus @ Put van Ekeren

Hoe een kompas lezen en je weg ermee vinden heeft het gros van ons nu redelijk onder de knie. Evenwel, niet precies weten waar je je bevindt en/of niet exact kunnen terugkomen vanwaar je bent vertrokken, kan een mens flink wat stress bezorgen. Geen nood, tijdens deze praktijkgerichte navigatiecursus aan en in de Ekerse wateren herhalen wij eerst nog eens de theorie en wordt er nadien gedoken tot je de kunst van het (onderwater)navigeren helemaal onder de knie hebt. Niet te missen, voor iedereen, cursisten en anciens. 

Za 1 mei - Navigatieduik praktijk @ Zilvermeer Mol

Duiken, navigeren en zoveel als mogelijk kunstobjecten vinden adhv je kompas en een onderwaternavigatiekaart, dat is DE uitdaging van deze duikdag. En waar beter dan in het Zilvermeer van Mol, één van de populairste duikstekken van België en dé ideale plas om het navigeren op kompas helemaal onder de knie te krijgen. Al doende kan je op de bodem een negentigtal kunstwerken ontdekken en bewonderen. Er zit ook heel wat vis en de zandbodem daalt zacht glooiend af tot een max diepte van 9m met twee uitschieters tot 15m. Een droom voor beginnende duikers en liefhebbers van onderwaterfotografie.

Zo 9 mei - navigatie- annex oefenwrakduik @ Zilvermeer Mol

Wrakduiken is voor veel duikers de ultieme uitdaging. En nu het navigeren onder water een fluitje van ne cent is geworden, gaan we in de duikvijver van het Zilvermeer op zo'n 10 meter diepte op zoek naar de Yorin, een afgezonken rondvaartboot. Niet echt groot, mja, elke Noordzeeduiker is ergens klein begonnen. Je mag overal in en rond, dus wat beter om in onze contreien al wat wrakduikervaring op te doen. Met het onontbeerlijke reel. Zeker met het oog op de duikuitstap naar de grote Hegge.

Zo 16 mei - Sepia Special @ Goese sas (NL)

Het Sas van Goes werd ooit door Readers Digest gekenmerkt als één van de tien mooiste duikstekken ter wereld. Oude dijkstructuren vormen er een glooiend landschap dat volledig begroeid is met een grote variëteit aan onderwaterleven. Hier vindt je zowat alles wat er in de Oosterschelde leeft. Tussen 5 en 20 meter is de bodem mooi begroeid met oesters en mossels, je vindt er de gewoonlijke krabbetjes, kreeften, botervisjes, heremietkreeftjes en meer. Dieper overheersen de brokkelsterren. Ook de zeldzame soorten zoals donderpadden, zeepaardjes, pijlstaartinkvissen, blauwtipjes en sepia's komen hier geregeld voor. Een aanrader !

Zo 23 mei - Fun dive @ De Grote Hegge - Thorn (NL)

De Grote Hegge, één van de Maasplassen, is een bijzonder boeiende duikstek. Place to be is een oude grinschuit, één van Europa's grootste zoetwaterwrakken. De 50m lange, 8m brede en 6m hoge Rijnaak ligt maar op enkele meters van de kant, z'n voorsteven ingegraven in de bodem. Het achtersteven wordt helemaal ingepalmd door snoeken en snoekbaarzen, het ruim door vuistdikke palingen. Het wrak zelf beduiken mag enkel door ervaren wrakduikers maar door de openstaande luiken is er voldoende inkijk. Daar komt bij dat iets verder nog het kleinere Pruisenwrak en een puinstort ligt die beiden de moeite van het ontdekken waard zijn!

Zo 30 mei - Wreck dive @ Oostvoornse meer, Slag Stormvogel (NL) (gewijzigd check Facebook)

Duikstek Slag Stormvogel in het Oostvoornse meer is DE place to be voor onderwaterarcheologen en liefhebbers van wrakduiken. Veel schepen vergingen hier toen het meer nog deel uitmaakte van de aanvaarroute naar Rotterdam. Via een bandenspoor kom je uit bij een gradenkaart die je de weg wijst naar een 15-tal historische wrakken. Naast restanten van eeuwenoude galjoenen en zelfs een walvisvaarder ligt hier de 'Archimedes', een Brits stoomzeilschip dat in 1868 op een zandbak liep en zonk én liggen er veel afgezonken objecten. Heel bijzonder is ook de canyonrand waar massa's fossiele overblijfselen te vinden zijn.

Zo 6 juni - Fun dive @ Carrière d'Opprebais

In de steengroeve van Opprebais werd vroeger kalk en zand ontgonnen en mag je enkel duiken op uitnodiging van de beherende clubs. Grote grote luxe vindt je hier niet maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de gediversifieerde fauna en flora en alles wat er onder water te vinden is. Snoeken, baarzen, eendenmossels, palingen, barbelen, karpers, voorn, grondels, zeelt, sponzen, kreeftjes, uitgezette parcoursen met veel afgezonken objecten... Je vindt het hier allemaal, net als een gezellige bar met zeer schappelijke prijzen waar je de gevolgen van deshydratatie op effectieve wijze kan verdrijven.   

Zo 13 juni - Fun dive @ Carrière Traigneaux - Villers-deux-Eglises

De steengroeve van Traigneaux is een oude marmergroeve in een mooie, bosrijke omgeving. De max diepte is 28 meter en het water is er bijzonder helder. Aangezien de mijnput vrij snel is volgelopen heeft men het gros van de werktuigen moeten achterlaten waardoor je een getrouw beeld krijgt van het werk dat er vroeger werd uitgevoerd. Zoals in de meeste steengroeves werd ook hier vis uitgezet waaronder steur, snoek, karper en baars. Hoe dieper je duikt, hoe minder vis je tegenkomt maar dat wordt rijkelijk gecompenseerd door al het achtergelaten materieel en machinerie waaronder pompen, bielzen, mijnwagens, ladders en meer.

Zo 20 juni - Fun dive @ Carrière La Roche Fontaine

La Roche Fontaine, een oude marmergroeve, staat voor rood gekleurde rotsen, goed zicht, veel vis en tal van afgezonken objecten waaronder een sleepboot, een Porsche en zelfs een afgedankte Hawker Hunter van het Belgische leger. De groeve is opgebouwd uit verschillende niveaus die, gescheiden door loodrechte wanden, bezaaid zijn met oude werktuigen zoals een gondel, allerlei materiaal en de barak waar de arbeiders vroeger middagpauze hielden. Indrukwekkend is de enorme kraan die ver boven het wateroppervlak uitsteekt.  Bangelijk !

Zo 27 juni - Fun dive @ Carrière de la Croisette / Vodecée

De carrière de la Croisette / Vodecée is een kleine fotogenieke steengroeve met loodrechte wanden waar vroeger rood marmer werd gedolven. Omdat er enkel mag gedoken worden op uitnodiging is het hier heerlijk zweven langs kraters en spelonken, omringd door trossels barbelen, extreem tamme karpers, vervaarlijk uitziende snoeken en de beruchte monster-meervallen. Te ontdekken zijn ook tal van afgezonken objecten, reliquien en achtergelaten werktuigen uit een grijs verleden. Een coole en niet te missen afsluiter van onze succesvolle carrière-maand. Met taart achteraf !

Zo 4 juli - Fun dive @ Grevelingen - Scharendijke Haven (NL)

Duikstek Scharendijke, ook wel de Kabbelaar genoemd, is een mooie en druk bezochte duikstek vlakbij het Zeeuwsen Scharendijke. In 2001 werd hier, speciaal voor de liefhebbers van onderwaterflora, een kunstmatig rif geplaatst met reefballs, die na twee decennia fraai begroeid zijn en waar zich inmiddels een bijzonder rijk onderwaterleven heeft gesetteld. Idem op de basaltblokken langs de oevers. Aan de westkant liggen - voor beginnende duikers - de wrakjes de 'Zeehond', de 'Rat' en iets verder het 57m lange sleepschip 'Le Serpent' dat speciaal werd afgezonken als duikschip voor de meer ervaren duikers en waar vaak zeehonden worden gespot.

Zo 11 juli - Fun dive @ Grevelingen - Het Gemaal (NL)

Het Gemaal, een bekende duiklocatie langsheen het Grevelingenmeer, heeft een rijk onderwaterleven en is niet onderhevig aan getijden waardoor men er de hele dag kan duiken. Fascinerend is de lichtinval langs de kleurrijk begroeide pijlers van het gemaal, die haast Mediterraans aandoen. Bijna elke centimeter is begroeid in allerlei vormen, kleuren en variaties... Een onvergetelijk schouwspel. Naast grote palingen, anemonen, oesters, viltwier, puitaal, platvis en een massa kreeften kan je hier ook het Japanse bessenwier aantreffen, dé eet- en schuilkamer van de vele kleine vissen en garnaaltjes. Niet te missen !

Zo 17 juli - PADI Vrouwenduikdag

De derde zaterdag van juli is het wereldwijd PADI Vrouwenduikdag of PADI Woman's Dive Day ter promotie van meer vrouwen in duikpak en ter ere van alle dames in da ScubaLife house. Hoewel er stilaan meer en meer balans komt, is het zo dat duiken, zelfs anno 2021, nog overwegend een mannensport blijkt te zijn en daarom organiseren wij ook dit jaar weer een leuke duikdag op een verrassende locatie die wij nog even voor ons houden. Man of vrouw, iedereen is uiteraard welkom. Lees, moet van de partij zijn.  En ja, vaneigens worden alle dames die dag extra in de watten gelegd en dat door zowel de heren als met een leuke attentie. 

Zo 1 augustus - Fun dive @ Veerse Meer - Wolphaartsdijk (NL)

Wolphaartsdijk is verreweg de mooiste duikstek van het Veerse Meer, verrassend anders en een leuke afwisseling met de Oosterschelde en Grevelingen. Deze duikstek is zondermeer een lust voor het oog en bijzonder geschikt voor duikers van alle niveaus. Hier duiken in het heldere en ondiepe water zorgt ervoor dat je niets mist van de rijkelijke fauna en flora, klein en groot. Zowel links als rechts vormt de dichtbegroeide bodem, die langzaam afloopt, een kleurrijke habitat voor oa. zeenaalden, zeedonderpadden, krabben, kreeften en heremietkreeften. Prachtfoto's gegarandeerd. Neem dus zeker die GoPro mee!  

Zo 8 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

  

Zo 15 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 22 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 29 augustus - Fun dive @ Zeelandbrug (NL)

De Zeelandbrug was ontegenzeglijk één van de mooiste duikplaatsen van Zeeland tot hier in 2009 duizenden tonnen aan staalslakken werden gestort om de oever te verstevigen. Het onderwaterleven speelt zich dan ook voornamelijk af aan de kant en de peilers die uitbundig begroeid zijn en wemelen van het leven. De eerste peiler bereik je gewoon vanaf de kant. Meer op diepte kom je harders en zeebaarzen tegen en naargelang het seizoen stelen sepia's, zeepaardjes, slakdolfjes en zeedonderpadden de show. Duikers die een goede kompaskoers kunnen uitzwemmen geraken tot bij de fraai begroeide tweede peiler. Een efforke meer dan waard !

Zo 05 september - Fun dive @ Put van Ekeren

Welke duiker heeft nog nooit gehoord van de Put van Ekeren? Welke ancien heeft hier niet zijn eerste duikpasjes gezet? De vijvers die gegraven werden als waterwinning voor de vroegere stoomrangeerlocomotieven zijn DE plaats bij uitstek om te leren duiken, opleidingsduiken af te ronden of om gewoon de kop onder water te steken en te genieten. Beginnende duiker of ervaren duiker... Iedereen komt hier aan zijn trekken. Het zicht is er vrij behoorlijk en er is geen stroming om rekening mee te houden. Kenmerkend zijn de grote visstand, de prachtige lichtinvallen en de fossiele schelpen die je hier kunt vinden tussen de 6 en 9 meter.

Vr 10 september - Night Dive @ Put van Ekeren

Het heeft wat, nachtduiken in de Put van Ekeren! Wie hier 's nachts duikt ziet een compleet andere plas dan met zonlicht. Niet alleen duik je in het donker, het wemelt er van de vissen, vnl. aan de put en boven het wier aan de oevers. Sommige vissen die zich overdag niet of nauwelijks laten zien, komen 's nachts te voorschijn op zoek naar voedsel terwijl anderen zich dan juist gaan verstoppen. Fascinerend zijn de jachtpartijen van de snoek die er niet voor terugdeinst om onder de ogen van duikers een smakelijk visje naar binnen te werken. En, omdat je met lamplicht duikt, zien kleuren er helderder uit dan met natuurlijk licht. Een aanrader, zeer zeker !

Zo 19 september - Fun Dive @ Zilvermeer Mol

Het Zilvermeer van Mol is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste duikstekken in België. Er zit heel wat vis en de zandbodem daalt zacht glooiend af tot een max diepte van 9 meter met twee uitschieters tot 15 meter. Om de duikstek nog aantrekkelijker te maken werden er een negentigtal kunstwerken op de bodem geplaatst die je kan ontdekken adhv een onderwaternavigatiekaart. Het is dan ook dé geschikte plas om te duiken en te navigeren op kompas. We nagiveren vandaag richting Yorin, het 12meter lang afgezonken wrak.

Zo 26 september - Fun dive @ Grevelingen - Het Gemaal (NL)

Het Gemaal, een bekende duiklocatie langsheen het Grevelingenmeer, heeft een rijk onderwaterleven en is niet onderhevig aan getijden waardoor men er de hele dag kan duiken. Fascinerend is de lichtinval langs de kleurrijk begroeide pijlers van het gemaal, die haast Mediterraans aandoen. Bijna elke centimeter is begroeid in allerlei vormen, kleuren en variaties... Een onvergetelijk schouwspel. Naast grote palingen, anemonen, oesters, viltwier, puitaal, platvis en een massa kreeften kan je hier ook het Japanse bessenwier aantreffen, dé eet- en schuilkamer van de vele kleine vissen en garnaaltjes. Niet te missen !

Zo 3 oktober - Fun dive @ Geersdijk

Geen overvolle parking, geen stof onder water, zelden andere duikers en veel divers leven onder water... Dat is duikstek Geersdijk, een leuk alternatief voor wie de drukte op andere Veerse duikstekken wil vermijden en een perfecte locatie voor onderwaterfotografie. Het mooiste stuk ligt tussen de haven en de strekdam. Tot 5m diepte bestaat de bodem uit basaltblokken, stenen en oesterbanken en daar bevindt zich het meeste leven. Je ontdekt er o.a. platvissen, krabben, (heremiet)kreeften, kokerwormen, sponzen, zakpijpen en zoveel meer. Wel uitkijken voor het bootverkeer.

Zo 10 oktober - Fun dive @ Anna Jacobapolder

Bij Anna Jacobapolder heb je twee opties. Ofwel duik je in de voormalige veerhaven ofwel aan de rechterbuitenzijde van de havenarm. In de haven bevindt zich een oude mosselkwekerij met prachtige hangculturen die overwoekerd zijn met viltwier, wakame, zeesla en kolonievormende zakpijpen in diverse kleuren. Her en der zwemmen nog harders, zeebaarzen en zeepaardjes en op de bodem wemelt het van de slakjes. De dijkbedekking vormt een fraai habitat voor o.a. krabbetjes en steenslijmvisjes. Een duik buiten de haven gaat langs de schuine wand via een met oesters bezaaide bodem richting sepiarekjes en veenplaten.

Vr 15 oktober - Night Dive @ Put van Ekeren

Het heeft wat, nachtduiken in de Put van Ekeren! Wie hier 's nachts duikt ziet een compleet andere plas dan met zonlicht. Niet alleen duik je in het donker, het wemelt er van de vissen, vnl. aan de put en boven het wier aan de oevers. Sommige vissen die zich overdag niet of nauwelijks laten zien, komen 's nachts te voorschijn op zoek naar voedsel terwijl anderen zich dan juist gaan verstoppen. Fascinerend zijn de jachtpartijen van de snoek die er niet voor terugdeinst om onder de ogen van duikers een smakelijk visje naar binnen te werken. En, omdat je met lamplicht duikt, zien kleuren er helderder uit dan met natuurlijk licht. Een aanrader, zeer zeker !

Zo 17 oktober - Fun dive @ Carrière La Roche Fontaine

La Roche Fontaine, een oude marmergroeve, staat voor rood gekleurde rotsen, goed zicht, veel vis en tal van afgezonken objecten waaronder een sleepboot, een Porsche en zelfs een afgedankte Hawker Hunter van het Belgische leger. De groeve is opgebouwd uit verschillende niveaus die, gescheiden door loodrechte wanden, bezaaid zijn met oude werktuigen zoals een gondel, allerlei materiaal en de barak waar de arbeiders vroeger middagpauze hielden. Indrukwekkend is de enorme kraan die ver boven het wateroppervlak uitsteekt.  Bangelijk !

Zo 24 oktober - Fun dive @ Carrière de la Croisette / Vodecée

De carrière de la Croisette / Vodecée is een kleine fotogenieke steengroeve met loodrechte wanden waar vroeger rood marmer werd gedolven. Omdat er enkel mag gedoken worden op uitnodiging is het hier heerlijk zweven langs kraters en spelonken, omringd door trossels barbelen, extreem tamme karpers, vervaarlijk uitziende snoeken en de beruchte monster-meervallen. Te ontdekken zijn ook tal van afgezonken objecten, reliquien en achtergelaten werktuigen uit een grijs verleden. Een cool weerzien met een nog verder te ontdekken steengroeve.

29 okt - 06 nov - Go Far @ Bonaire

Tijdens de herfstvakantie, als het hier in België al wat guur en ongezellig wordt, vliegt ScubaLife richting Bonaire waar we een topverblijf hebben bedongen aan zeer democratische prijzen en waar een 85-tal ongerepte koraalriffen en een enorme diversiteit aan tropische vissen op ons wachten. Niet voor niets wordt Bonaire jaar na jaar uitgeroepen tot beste duikbestemming in de Caraïben. Niet voor niets prijkt er "Divers Paradise" op alle nummerplaten. Kortom, of je nu duikt of niet, een natuur-, cultuur- of een strandfanaat bent, of gewoon een leuke tijd wil hebben met een toffe bende in een ongedwongen sfeer... Iedereen komt hier aan zijn trekken.