Background full image - Duiktrips

Volgende duiken (onder voorbehoud)

Deze kalender is zeker niet volledig.

Wel is zeker dat in de loop van het duikjaar nog enkele (duik)activiteiten worden toegevoegd. Het is ook mogelijk dat duikstekken en data aangepast worden naargelang de weersomstandigheden, toelatingen en/of het brevet van ingeschreven duikers.  Daarom is het nuttig om onderstaande kalender regelmatig te checken.

 

O.V. - Caissonbezoek @ UZA

Elke duiker kent de caissonziekte. Elke duiker volgt een duikprofiel om er nooit mee geconfronteerd te worden. Elke duiker hoopt dan ook om nooit een caisson van binnen te moeten bezoeken. Maar wist je dat hyperbare zuurstoftherapie niet enkel bij duikongevallen toegepast wordt? Enkele keren per jaar organiseert het UZA publieke bezoeken waar duikclubs de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met enkele aspecten van de hyperbare geneeskunde. Tijdens deze bezoeken kunnen gebrevetteerde duikers deelnemen aan een zogenaamde "droge" duik.

Ma 10 april - Paasduik @ Put van Ekeren

Enkel Paaseitjes rapen in de tuin... Dat is al lang niet meer van deze tijd. M.a.w., avontuurlijk en onverschrokken als we zijn, duiken wij van ScubaLife dan ook het water in en gaan achter paaseieren in een heuse onderwaterjacht.  De duikstek zelf is een oude gekende waardoor de Paashaas zeker de weg vindt. Hij heeft dan ook beloofd om langs te komen en flink wat eitjes te droppen in het water. Aan jullie om die te vinden en op te duiken, zoveel als mogelijk. Vaneigens krijgt elke deelnemer achteraf een zak lekkers mee naar huis, maar hij of zij die het Gouden Ei opvist krijgt een extra cadeautje. Succes !

Za 22 april - Cursus EFR

Een mens kan 8 minuten zonder hartslag. Na 5 minuten is er al hersenschade en geheugenverlies. Het zijn dan ook de eerste minuten die het verschil maken tussen leven en dood. Door snel en correct te handelen bij bv. een duikongeval of een hartstilstand, kan je een leven redden. Een cursus EFR, waarin je naast secundaire hulp zoals shockbehandeling, onderkoeling, oververhitting, behandeling van allergische reacties en meer, adequaat leert reanimeren en een defibrilator (AED) gebruiken in afwachting van professionele hulp, volgen is dan ook van onschatbare waarde. Het is ook de basiscursus voor de Rescue Divers.

Zo 30 april - Cursus Nitrox

Nog niet zo heel lang geleden was duiken met nitrox iets wat alleen door echte tec-duikers werd gedaan. Vandaag de dag is de cursus Enriched Air Nitrox een van de populairste cursussen voor recreatieve duikers. In deze ScubaLife cursus bereiden we jou voor op het PADI Enriched Air Nitrox examen. Want stel je maar eens voor dat de duikleider op een liveaboard je bij de 2de duik aanmaant om enkel het bovendek van het wrak te bezoek, terwijl je de nitrox-duikers de andere delen ziet verkennen, naar de bodem ziet afdalen, tussen stekelroggen ziet zwemmen en dergelijke meer.

dd/mm - Sepiaduik @ ???

Duikstek nog te bepalen i.f.v. de aanwezigheid van de Sepia's

 

 

Zo 7 mei - Fun dive @ Carrière Flato

Carrière de Flato, ook wel carrière de Floreffe genoemd, is zeer gekend onder Waalse duikers door z'n fraaie onderwaterwereld, z'n indrukwekkende en loodrechte wanden die doorlopen tot op de bodem en z'n bijzonder helder en azuurblauw water waardoor je als duiker al snel een bounty gevoel krijgt. Er zit enorm veel leven in de plas, mede door de ruim 2m lange steuren en de vele karpers en snoeken die hier zijn uitgezet. Verder werden er talrijke objecten afgezonken waaronder een zweefvliegtuig, een Cessna, grote en kleine zeilboten etc.  Waarlijk een stukje paradijs in de Ardennen !

Zo 21 mei - Fun dive @ Boschmolenplas

De Boschmolenplas, een voormalig grindwinning, is een begrip onder duikers. Het is een fraaie en populaire duikstek met bijzonder helder water, veel leven, alle denkbare faciliteiten en een groot aantal afgezonken objecten. De plas, met een diameter van ruim 1 km, wordt gevoed met grondwater dat via de zandbodem op een natuurlijke manier wordt gefilterd. Door de uitstekende waterkwaliteit is de Boschmolenplas het toneel van een rijke onderwaterfauna en flora die, in combinatie met de vele onderwaterobjecten, zorgt voor een unieke en onvergetelijke duikervaring. Duiken en zen is hier één !

Zo 28 mei - Training dive @ Dive4Life (D) O.V.

Dive4Life is een prachtige indoorlocatie in het Duitse plaatsje Siegburg. Duiken doe je in een twintig meter diep kunstmatig bassin, dat gevuld is met drie miljoen liter warm water. Alles is hier voorhanden, mogelijkheden genoeg. Je kan hier (leren) duiken, je skills bijschaven, materiaal laten herstellen, loungen, een hapje eten en zelfs overnachten. Onderwater vind je kunstmatige grotjes, ruïnes van Griekse en Eyptische tempels, antieke beelden en een stuk of wat andere objecten, waaronder een bloeddorstig uitziende haai. Leuk indoor centrum voor een dagje ontspannend duiken.

Zo 4 juni - Fun dive @ Carrière Dour

De carrière van Dour, een voormalige kalkgroeve, is een duikstek met heel wat afgezonken objecten. Je kan er helemaal rond en zodoende kom je onder andere schuilhokjes, buizen, een moto, een fiets, ... plus wat auto- en bootwrakjes tegen. Daarnaast wordt Dour gekenmerkt door z'n helder water en diverse fraaie biotopen. Langs de oevers duik je tussen takken en wortels van oude boomstronken, de ideale schuilplaats voor de vele grote snoeken die zich graag laten fotograferen. En dat de cafetaria enkel bier aanbiedt uit lokale en ambachtelijke brouwerijen is ook meegenomen.

Zo 18 juni - Fun dive @ Put van Ekeren

Welke duiker heeft nog nooit gehoord van de Put van Ekeren? Welke ancien heeft hier niet zijn eerste duikpasjes gezet? De vijvers die gegraven werden als waterwinning voor de vroegere stoomrangeerlocomotieven zijn DE plaats bij uitstek om te leren duiken, opleidingsduiken af te ronden of om gewoon de kop onder water te steken en te genieten. Beginnende duiker of ervaren duiker... Iedereen komt hier aan zijn trekken. Het zicht is er vrij behoorlijk en er is geen stroming om rekening mee te houden. Kenmerkend zijn de grote visstand, de prachtige lichtinvallen en de fossiele schelpen die je hier kunt vinden tussen de 6 en 9 meter.

Zo 25 juni - Fun dive @ Carrière Traigneaux - Villers-deux-Eglises

De steengroeve van Traigneaux is een oude marmergroeve in een mooie, bosrijke omgeving. De max diepte is 28 meter en het water is er bijzonder helder. Aangezien de mijnput vrij snel is volgelopen heeft men het gros van de werktuigen moeten achterlaten waardoor je een getrouw beeld krijgt van het werk dat er vroeger werd uitgevoerd. Zoals in de meeste steengroeves werd ook hier vis uitgezet waaronder steur, snoek, karper en baars. Hoe dieper je duikt, hoe minder vis je tegenkomt maar dat wordt rijkelijk gecompenseerd door al het achtergelaten materieel en machinerie waaronder pompen, bielzen, mijnwagens, ladders en meer.

Zo 2 juli - Fun dive @ Carrière Dongelberg

Dongelberg, waar vroeger kalk en steen werd ontgonnen, heeft dat tikkeltje ongereptheid dat je in andere carrières niet vindt. De groeve, met een zeer gediversifieerde fauna en flora, is behoorlijk diep. De faciliteiten zijn dik oké en er zit aardig wat vis zoals snoek, baars, paling, barbeel, karper, voorn en meer. Verder zijn er een honderdtal karpers uitgezet die te vinden zijn aan het ponton waar ze worden gevoed. Op de bodem liggen heel wat objecten waaronder een fiets, een busje en een vliegtuig. Mooi zijn ook de steile muren, vol met grotjes en spelonken op slechts enkele meters diepte. Een aanrader voor elke duiker.

Zo 9 juli - Fun dive @ Carrière de la Croisette / Vodecée

De carrière de la Croisette / Vodecée is een kleine fotogenieke steengroeve met loodrechte wanden waar vroeger rood marmer werd gedolven. Omdat er enkel mag gedoken worden op uitnodiging is het hier heerlijk zweven langs kraters en spelonken, omringd door trossels barbelen, extreem tamme karpers, vervaarlijk uitziende snoeken en de beruchte monster-meervallen. Te ontdekken zijn ook tal van afgezonken objecten, reliquien en achtergelaten werktuigen uit een grijs verleden. Een coole duikplaats en niet te missen uitstap.

Zo 16 juli - PADI Vrouwenduikdag

De derde zaterdag van juli is het wereldwijd PADI Vrouwenduikdag of PADI Woman's Dive Day ter promotie van meer vrouwen in duikpak en ter ere van alle dames in da ScubaLife house. Hoewel er stilaan meer en meer balans komt, is het zo dat duiken, zelfs anno 2023, nog overwegend een mannensport blijkt te zijn en daarom organiseren wij ook dit jaar weer een leuke duikdag op een verrassende locatie die wij nog even voor ons houden. Man of vrouw, iedereen is uiteraard welkom. Lees, moet van de partij zijn.  En ja, vaneigens worden alle dames die dag extra in de watten gelegd en dat door zowel de heren als met een leuke attentie. 

Do 20 juli - Night Dive @ Put van Ekeren

Het heeft wat, nachtduiken in de Put van Ekeren! Wie hier 's nachts duikt ziet een compleet andere plas dan met zonlicht. Niet alleen duik je in het donker, het wemelt er van de vissen, vnl. aan de put en boven het wier aan de oevers. Sommige vissen die zich overdag niet of nauwelijks laten zien, komen 's nachts te voorschijn op zoek naar voedsel terwijl anderen zich dan juist gaan verstoppen. Fascinerend zijn de jachtpartijen van de snoek die er niet voor terugdeinst om onder de ogen van duikers een smakelijk visje naar binnen te werken. En, omdat je met lamplicht duikt, zien kleuren er helderder uit dan met natuurlijk licht. Een aanrader, zeer zeker !

Zo 23 juli - Fun Dive @ Carrière La Gombe

La Gombe, gelegen vlakbij de Ourthe en het pittoreske Esneux, wordt gerekend bij de mooiste carrières van België. Best imposant aan de zandsteengroeve zijn de rotswanden die steil uit het water omhoog steken. Het zicht is er bijzonder goed, er werd veel vis uitgezet en op de bodem liggen tal van objecten waaronder een straaljager en een tank. Het vliegtuig, een F84 van de Belgische luchtmacht ligt op een diepte van 15 m, als het ware vertrekkensklaar met open koepel. Altijd leuk om er even in te gaan zitten. De schietstoel ligt een paar meter verder. Ook steeds ff checken of de 1,25m lange huissnoek 'thuis' is.

Zo 30 juli - Fun dive @ Carrière La Roche Fontaine

La Roche Fontaine, een oude marmergroeve, staat voor rood gekleurde rotsen, goed zicht, veel vis en tal van afgezonken objecten waaronder een sleepboot, een Porsche en zelfs een afgedankte Hawker Hunter van het Belgische leger. De groeve is opgebouwd uit verschillende niveaus die, gescheiden door loodrechte wanden, bezaaid zijn met oude werktuigen zoals een gondel, allerlei materiaal en de barak waar de arbeiders vroeger middagpauze hielden. Indrukwekkend is de enorme kraan die ver boven het wateroppervlak uitsteekt.  Bangelijk !

Zo 6 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 13 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Ma 14 augustus - Night dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 20 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 27 augustus - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 3 september - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 10 september - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 17 september - Fun dive @ Zeeland

Duikstek nog te bepalen.

 

 

Zo 24 september - Fun Dive @ NaturaGart Ibbenburen (D)

Duikersparadijs NaturaGart - één van de grootste kunstmatig aangelegde duikbassins ter wereld - heeft het allemaal: avontuur, spektakel, spanning en mysterie.  Ons duikers wacht een 1,2 km lang parcours vol schitterende steenformaties, vervallen ruïnes, donkere grotten, eindeloze gangenstelsels, verzonken tempels, antieke scheepswrakken en… meterslange steuren. Een bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten. En aangezien het duikpark onderdeel is van een groot tuin- en waterpark met aquaria, wandelpaden, terrassen, restaurants, een klimbos en zoveel meer … is er ook heel wat te beleven voor niet-duikers en kids.