(Junior) Advanced Open Water

De 'PADI Advanced Open Water' cursus is de volgende stap in je duikcarrière. De cursus bouwt verder op wat je hebt geleerd en je maakt kennis met nieuwe activiteiten, nieuwe duikstekken en nieuwe manieren om leuk te duiken. Tevens scherp je je vaardigheden aan door een aantal verplichte en zelfgekozen adventure duiken te maken.

De 'PADI Advanced Open Water cursus' is de ideale manier om op een vlotte wijze met enkele nieuwe facetten van de duiksport in contact te komen. Je zal op korte tijd, onder toezicht van een ervaren instructeur en mezelf, veel nieuwe dingen leren.

Weinig theorie, veel verkenningsduiken, opwinding en massa's ervaringen. Daar gaat het bij de PADI AOWD-cursus allemaal om.

De Advanced Open Water Diver-cursus helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen op specifieke onderdelen van het duiken en je vaardigheden op te bouwen zodat je je prettiger gaat voelen in het water.

 

Cursusinhoud & Cursuslocatie :

De 'Advanced Open Water cursus' is een praktische cursus die onderverdeeld is in 5 modules (5 duikdagen met 3 duiken/dag). Er is geen theoretisch examen meer, wel dient een vragenlijst ingevuld te worden per module. Deze wordt voorafgaand aan de examenduik afgegeven aan onze instructeur Eva, nagekeken en besproken.


ScubaLife.be heeft geopteerd voor een formule met 5 vaste standaardmodules.

 

De 5 vaste modules/duiken zijn :

  • Een navigatieduik: een goede navigatie kan je onnodige zwempartijen besparen aan de oppervlakte - zo zal je onder andere leren hoe je moet terugkeren naar je ingangspunt. Goede navigatie technieken zijn ook belangrijk wanneer je zelf de duikleiding wil nemen.
  • Een nachtduik: hier ga je leren hoe je nachtduiken moet plannen en uitvoeren. Tijdens een nachtduik ga je dingen zien die je overdag tijdens een duik nooit zult zien. Bepaalde vissen en onderwaterleven kan je enkel ’s nachts bewonderen omdat ze dan actief zijn (denk maar aan inktvissen, sommige naaktslakken, bepaalde soorten schaaldieren, …)
  • Een uittrimduik ( Peak Performance Buoyancy): een van de belangrijkste duikvaardigheden is het uittrimmen. Veel beginnende duikers hebben deze vaardigheid nog niet perfect onder de knie, met als gevolg dat ze soms ongecontroleerd naar de oppervlakte stijgen. Ook is uittrimmen enorm belangrijk ter voorkoming van beschadiging van het onderwaterleven. Je zal tijdens deze module eveneens leren hoe je de ademhaling kan controleren, wat een drastische vermindering van jouw luchtverbruik als gevolg heeft.
  • Een diepduik: deze duik gaat ofwel door in Nederland of op locatie in de Belgische steengroeven. Hier ga je leren hoe je diepe duiken (tot 30 m) plant en uitvoert.
  • Een getijdeduik in de Oosterschelde.

Tijdens deze laatste duik ga je verschillende technieken leren om het duiken in getijdewateren onder de knie te krijgen en leer je omgaan met stroming. Deze kennis kan eveneens nuttig zijn in het buitenland, want op veel exotische duikbestemmingen zal je dikwijls matige tot sterke stromingen tegenkomen.

Ook ga je een nieuwe vintechniek aanleren, namelijk de 'Frog-kick' of' Kikkerslag'. Deze is belangrijk om zo weinig mogelijk sediment te doen opwaaien op de bodem en dus de zichtbaarheid niet te verstoren. Verder leer je ook een duik plannen en beleven. Heel interessant is dat je herhaaldelijk geleerd wordt te werke met een OSB (oppervlakte boei) en reel, wat dikwijls verplicht wordt in het buitenland (vooral op plaatsen met bootverkeer)!


In totaal heb je minstens 5 duikdagen waarin telkens 2 of 3 keer gedoken wordt, telkens gevolgd door een intensieve nabespreking. Er is geen vaste volgorde voor deze 5 duiken. Deze wordt in samenspraak met jezelf en je instructeur bepaald, afhankelijk van de logistieke mogelijkheden en weersomstandigheden.

Wel is het van groot belang om nadien ook nog zoveel mogelijk mee te gaan op onze fun dives (zie duikkalender) aangezien er telkens tips en tricks aangereikt worden. Na in totaal een 25-tal dives ben je in principe voldoende voorbereid om je examenduik te doen. Ben je geslaagd, krijg je je AOWD-brevet én... mag je jezelf Advanced Open Water Diver noemen.

Lesmateriaal : het AOWD-cursusboek geeft informatie over meer dan zestien soorten "specialties". Je gebruikt ze als leidraad bij het verbeteren van je duikvaardigheden en ter voorbereiding op nieuwe ervaringen en avonturen.

Kost : € 300

  • inclusief : theoretisch cursusmateriaal (zelfstudie), theoretische en praktische begeleiding, examen, brevetteringskosten.
  • exclusief : kost van het verplicht aantal duikuitstappen uit de duikkalender, huur materiaal.

Wanneer je klaar bent om te starten laat je ons dit weten via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via onze contactpagina en dan zorgen wij voor de rest. ScubaLife wenst je alleszins veel duikplezier en zit je nog met vragen hoor ik dat eveneens graag.

Bouwstenen SLBE AOWD : klik hier